onsdag 6. oktober 2010

Nuart Stavanger 2010

Nuart har, etter 2001, blitt en årlig begivenhet i Stavanger, og foregår i løpet av september. Festivalen har som mål å bedre forholdet til street art. Under festivaltiden har en rekke kjente street art- kunstnere blitt invitert til Stavanger for å prege bybildet med sin signatur. En av dem var Roa, som jeg skal presentere mer lenger nede i bloggen.



Street art
Street art er en kunstform som utføres i det ytre byrommet. Kunstformen finnes i flere varianter, b.l.a. sjablonger, plakater, klistermerker og graffiti. Store verk blir kalt Pieces.
Typisk for street art er at kunstneren ofte har et underliggende budskap, ofte politiske og kritiske mot samfunnet (ett eksempel på dette er britiske Banksy). Målet er å nå ut til den alminnelige borger, samt provosere det høyere hold. Derfor er street art vanlig å finne på ulovlige steder, noe som også gjør at kunsten ofte regnes som hærverk av kommunen, da i tillegg til de store mengdene dårlig utførte tagger som preger veggene.

Street art er, dersom det er godt utført, noe som krydrer et ellers gjerne platt bybilde. Desverre er begrepet misbrukt i den grad at dårlig utførte tagger havner i samme kategori.
Logan Hicks veggmaleri, som er å finne utenfor Steen&Strøm storsenter/Stavanger. Desverre skal denne piecen kansje males over.


















Roa
Roa er en street artist fra Belgia, og har lagt fra seg sin signatur i bl.a. Paris, Warsawa, og nå nylig Stavanger. Roa lager store, svært naturtro avbildninger av dyr i svart-hvitt. Jeg har lagt merke til at dyrene ofte er døde, noen ganger hengt, og det er noen dyr som går igjen, bl.a. storker, rotter og en rekke andre gnagere. Dette gjør at flere av verkene hans er ganske makabre, noe som appellerer til meg.

Roas bidrag til Nuart-festivalen er ett 35 meter langt kunstverk, og er etter sigende hans mest komplekse og detaljerte verk så langt. Piecet inneholder de feste kjennetegnene hans, hvorav man kan se i alt syv storker (fem hengte), og flere døde rotter, kaniner og ekorn. Selv får jeg relasjoner til oljekatastrofen i Mexico-gulfen når jeg ser dette verket, mye da på grunn på grunn av fargen og de skabbete dyrene. 






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar