tirsdag 25. januar 2011

Bildeanalyse av opposisjonskunst: Honoré Daumier - Gargantua

"Gargantua" ble laget av Honoré Daumier i 1831, og var en kritikk mot datidens klasseskille og kongens makt.
Det vakte nok oppsikt til at Daumier fikk seks måneder fengsel.


Bildet viser
en særdeles stor mann sittende i en stol, som inntar store mengder mat ved at tjenere bærer kurver opp til munnen hans via en gangvei. Vi kan se en stor folkemengde som står i kø for å kaste mat og eiendeler i kurvene.
Under stolen faller det dokumenter, som flere tjenere plukker opp.


Komposisjon og teknikk.
"Gargantua" er et litografi, en teknikk som hovedsaklig bygger på at vann og fett skilles. Bildet tegnes på en kalkstein, som så blir dyppet i vann og trykket på papir.
Både det gylne snitt og perspektiv er brukt i dette bildet. Kjempen er plassert i bakgrunnen, men laget slik at vi allikevel ser hvor stor han er. Han er også mye mer detaljert enn andre figurer som befinner seg på samme plan. I forgrunnen ser vi flere fattige mennesker som står i kø, hvorav køen forsvinner ut av bildet. Dette gir en følelse av at køen aldri tar slutt.


Bildet symboliserer
datidens franske konge og klasseskillet. Det er en satirisk henvisning til hvordan kongen tar til seg folkets eiendeler, i alt for store mengder. Bildet har fått tittelen "Gargantua" etter en gammel historie om en kjempe som har en nærmest umettelig appetitt. Det ser ut som dokumentene som ligger under stolen er kongens avføring, hvorav papirene kan symbolisere kongens rikdom.
Kongen tar altså til seg alt av folkets eiendeler, kun for å ha det for seg selv.


Min tanker
om bildet, er at det er en særdeles velgjort tegning, med gode gråtonevalører som gjør at man ikke savner farger. Med tanke på hvor stor makt kongen i Frankrike hadde på denne tiden, var Honore Daumier en ganske dristig mann som våget å kritisere kongen på denne måten. Selv har jeg veldig sansen for blyantegninger, og sort/hvitt- bilder generelt.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar